Pyszne, bo nadziewane – V Gminny Konkurs: Nasze kulinarne korzenie

„Nasze kulinarne korzenie” to konkurs, który już na stałe wpisał się w kalendarz nie tylko bibliotecznych, ale również gminnych wydarzeń. 23 marca w bibliotece w Zwierzynie odbyła się jego V edycja. Tegoroczne zadanie konkursowe to: potrawy nadziewane. Do konkursu przystąpiło 7 zespołów reprezentujących 5 sołectw: Brzezinkę, Górki Noteckie, Przysiekę, Sarbiewo i Zwierzyn I-Sierosławice oraz 2 koła gospodyń: KGW Górecko i KGW Pełczanki. Jako, że nadziewać można wszystko, wszystkim poczynając od warzyw poprzez sery na mięsie kończąc nic dziwnego, że tegoroczne propozycje były bardzo zróżnicowane. Na stołach pojawiły się m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, faszerowany kurczak, roladki wieprzowe, rolada z mięsnym farszem na ostro, a wszystko pięknie udekorowane i pięknie zaprezentowane. W tym roku jury i publiczność byli zgodni w swojej ocenie i pierwszym miejscem jak i nagrodą publiczności uhonorowali pierogi przygotowane prze KGW „Pełczanki”. Drugie miejsce otrzymała rolada z ciasta francuskiego przygotowana przez KGW Górecko, a trzecie miejsce zdobyły reprezentantki sołectwa Górki Noteckie za mięsne sakiewki. Po części konkursowej i degustacyjnej przyszedł czas na coś dla ducha. Zebrana publiczność wysłuchała koncertu na flet i fortepian w wykonaniu pań Barbary Horyd i Magdaleny Bańkowskiej-Moskwy. Tradycją naszych kulinarnych spotkań stał się towarzyszący konkursowi kiermasz rękodzieł, gdzie lokalni twórcy mogą zaprezentować swoje wyroby. Pięknie zdobione ciastka, palmy wielkanocne, gałgankowe maskotki to tylko kilka rzeczy z bogatej kiermaszowej oferty.

V Gminny Konkurs Kulinarny „Nasze kulinarne korzenie” nie mógłby się odbyć gdyby nie wsparcie finansowe i rzeczowe naszych partnerów: Lubuskiej Izby Rolniczej, Krajowego Ośrodkowi Wsparcia Rolniczego, Spółdzielni Kółek Rolniczych Strzelce Krajeńskie, Sołectwa Zwierzyn I – Sierosławice, pana Jerzego Koszyka ZPU Sprzedaż i Transport Kruszyw, Gminie Zwierzyn. Wszystkim partnerom dziękujemy za wsparcie i pomoc przy organizacji tegorocznego konkursu, publiczności za liczny udział, a drużynom za udział i zaangażowanie. Zapraszamy do kolejnej edycji za rok.