Świat piernika
Cynamon, kardamon, imbir, goździki, te korzenne aromaty przywodzą na myśl pierniki. A jeśli pierniki to kolejne skojarzenie – święta Bożego Narodzenia. Im bliżej świąt tym więcej mamy na głowie. Lista zadań do wykonania wydłuża się i w tej przedświątecznej gonitwie trudno wygospodarować czas na przyjemności np. rodzinne pieczenie pierników. A trzeba o nich pomyśleć dużo wcześniej. Zgodnie z tradycją i staropolskim przepisem ciasto na pierniki powinno dojrzewać przez pięć tygodni. Dlatego nie czekając na ostatnią chwilę 22 listopada GBP w Zwierzynie zorganizowała warsztaty zdobienia pierników. Pod czujnym okiem prowadzącej pani Doroty Kowalczuk-Krzywdy uczestnicy zebrani w bibliotece w Górkach Not. dowiedzieli się jak zrobić idealny lukier, jakie wybierać barwniki, jakie przyprawy. Uczyli się również jak właściwie nakładać lukier, w jaki sposób zrobić domowym sposobem „szprycę” do zdobienia pierników. Było gwarnie, pachnąco i smacznie. Wszyscy zebrani mogli się przekonać, że tworzenie misternych ozdób na pachnących piernikach nie jest wcale takie trudne wymaga tylko odrobimy cierpliwości, wytrwałości i wprawy. Pozostaje tylko nabytą wiedzą podzielić się z innymi i wspólni ze swoimi bliskim bawić się w tworzenie słodkich świątecznych ozdób nie tylko na choinkę.