Logo strony Gminna Biblioteka Publiczna w Zwierzynie

Wykład o historii cukrownictwa

Może być biały lub brązowy. W kostkach, w kryształach albo w głowach. Ostatnimi czasu wzbudza wiele kontrowersji. Ma zarówno tak samo wielu zwolenników jak i przeciwników. O czym mowa? O cukrze. Doskonale znamy jego smak, a czy znamy jego historię? Na pewno zna ją pan Marian Nowaczyk, który swoje życie zawodowe związał z cukrownictwem, a praca zawodowa przemieniła się w wielką pasję. Obecnie swoją wiedzą na temat cukru, jego produkcji i historii dzieli się z innymi. Dziś gościliśmy Go w bibliotece w Zwierzynie podczas zajęć z członkami klubów seniora. Wykładowi o historii cukrownictwa towarzyszyła wystawa z prywatnych zbiorów pana Mariana

  • W bibliotece sztalugi a na nich obrazy przedstawiające proces tworzenia cukru.
  • Kobiety oglądające wystawę cukrową.
  • Grupa osób słuchających wykładu o cukrownictwie. Na drugim planie Pan Marian prowadzący wykład.
  • Grupa osób oglądająca wystawę cukrową.
  • Mapa przedstawiająca cukrownię.
    • MKiDN
    • Link do strony Program Rozwoju Czytelnictwa
    • Link do strony Narodowy Program Czytelnictwa
    • Link do strony Biblioteka Narodowa
    • Link do strony Herb Zwierzyń
    • Legimi
    • Gaz-system Baltic Pipe
    • Baltic Pipe Projekt